XVIII. Báthory Napok, az újdonság és az ismétlés jegyében

Ismétlés és újdonság jegyében zajlott hétvégén, péntektől vasárnapig a tizennyolcadik Báthory Napok rendezvénysorozat Szilágysomlyón. A Báthory István Alapítvány, a magyarországi Magyar Egészségügyi Társaság és a Romániai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett programban orvos- és pedagógus továbbképző, kiállítás-megnyitó, borverseny és kulturális műsor is szerepelt, így valamennyi résztvevő megtalálhatta az őt leginkább vonzó elfoglaltságot. A tevékenységek helyszíneként a I. Ossian Iskolacsoport, a Báthory István magyar tannyelvű iskola és az EMKE Magyar Ház szolgált, a polgármesteri hivatalnál pedig pénteken délután a szilágysomlyói Báthory-vár rehabilitációs tervét mutatták be. Szombaton átadták a Szilágysági Magyarok díszokleveleket: az elismerést idén Virág Károly lelkipásztor, Oláh Margit pedagógus, Dobai István jogbölcsész, Szilágyi István író és Kisfalussy Bálint előadóművész érdemelte ki.

– 1993-ban az első Báthory Napok idejére két teherautónyi csendőr érkezett, hogy „vigyázzanak ránk”, nehogy elfoglaljuk a várost. Román nyelvű röpla­pok jelentek meg, amelyeken az szerepelt, hogy a magyarok valamire készülnek. 18 év alatt sok minden megváltozott, és bár eleinte mindössze megtűrt program volt a mienk, egy jó ideje, 8–10 éve a polgármesteri hivatal tevékenységének is szerves része a Báthory Napok – magyarázta Széman Péter, az 1992-ben megalakult szilágysomlyói Báthory István Alapítvány elnöke.

Tudományos, nevelő és szórakoztató, ismeretterjesztő és baráti találkozásoknak helyt adó rendezvényük, a Báthory Napok idén lépett a nagykorúság évébe: szerkezete az évek során alapvetően kialakult ugyan, de idén is igyekeztek újat, változatosat és érdekeset nyújtani a résztvevők számára. Hogy azt mondhassák a Kárpát-medencéből három napra ide érkezők: valóban érdemes ellátogatni Szilágysomlyóra.

Bemutatták a Báthory-várrehabilitációs tervét

Az erdélyi fejedelem és lengyel király nevét viselő alapítvány már létrejöttekor céljául tűzte ki a nagy előd szellemi örökségének ápolását és az azzal kapcsolatos műemlékek gondozását, fejlesztését, restaurálását. – A ’89-es változások hevében azt hittük, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerül helyreállítani a szilágysomlyói várat, azonban számos problémával kellett szembenéznünk: a vár akkoriban a román állam, majd a város tulajdonába került, ugyanakkor az anyagi lehetőségeink is szűkösek voltak. 18 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez a terv, apró lépésekben ugyan, de megvalósuljon. Míg három éve még középkori várnak (cetate medievală) nevezték a románok, mára már hivatalosan az elnevezése: Báthory-vár – hangsúlyozta Széman Péter.

Megfeszített munkával, szakemberek és a szervezet tagjainak odaadó részvételével több részleges régészeti feltárásra került sor 1993 óta, ezzel párhuzamosan pedig a kapuépület megerősítési munkálatai és a tornyokon elvégzett sürgősségi beavatkozások zajlottak, 2007-től már a várkastély átfogó régészeti kutatásának lehetősége is körvonalazódott. Az Utilitas Kft. által elkészített rehabilitációs tervet a polgármesteri hivatal székhelyén, az Erdélyi Műemlék-Restaurátorok Egyesülete és a Transsylvania Nostra Alapítvány ülésszaka keretében pénteken mutatták be. Az érdeklődők az épített és kulturális örökség részét képező Báthory-várnál végzett ásatásokkal és a vár történetével egyaránt megismerkedhettek, majd saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogyan is néz ki jelenleg a szóban forgó épület.

Az oktatás és a nevelés jegyében

A magyar nemzet egészségi állapotának javítását, megóvását és növekedését egyaránt szívügyének tekinti a Báthory Napok társszervezője, a budapesti székhelyű Magyar Egészségügyi Társaság (MET) – ecsetelte Széman, majd hozzátette: a gyógyítás mellett a nevelésre és az oktatásra is hangsúlyt kívánnak fektetni a társaság tagjai. Kiváló alkalom erre a Báthory Napok, hogy az alapítvánnyal és a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel karöltve tartalmas előadásokra és beszélgetésekre nyíljon lehetőség, orvosok és pedagógusok számára egyaránt. A pénteki konferencia a hittel való nevelés és oktatás jegyében zajlott, ennek keretében a résztvevő Szilágy megyei pedagógusok rangos magyarországi személyiségek, egyházi szférában tevékenykedők és kutatók, egyetemi tanárok előadását hallgathatták meg. Szombaton délelőtt pedig hangsúlyosan is az egészségügyé volt a főszerep, szlovákiai, magyarországi, amerikai egyesült államokbeli orvosok, valamint az ország különböző pontjairól érkező szakemberek jelenlétében.

A tudományos tanácskozással egyidőben, a magyar iskolában Nemzetközi Ifjúsági Sakkversenyt tartottak, az Ossian Iskolacsoport laboratóriumában pedig a Báthory István borverseny zsűrizésére került sor. Utóbbit a város közéleti személyisége, a 2008-ban elhunyt Acsádi Elek emlékére szervezték és teszik ezt az elkövetkező években is a Báthory Napok keretében. Acsádi ugyanis, amint az az idei programfüzetben is olvasható, „időt, fáradságot, Ma­gurán megtermelt borát nem kímélve, mint az alapítvány ügyvezető elnöke több éven keresztül tevékenykedett a civil szervezet érdekében”.

Két művész, két világ – képekben

Tartalmas programmal töltötték ki az ebéd utáni órákat is a szervezők: az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szilágysomlyói Magyar Házában Kádas Levente és Leitli Norbert magyarországi fotóművészek tárlatának megnyitójára várták az érdeklődőket. Felmerül a kérdés, vajon miként kapcsolódik két magyarországi fényképész a Báthory Napokhoz.

Egyszerű: szilágysomlyói kötődésük révén. A nagykárolyi születésű Leitli Norbert ugyanis hat éves koráig Szilágysomlyón élt, ezt követően költöztek családjával Aszódra. Jelenleg egy budapesti ügyvédi irodában dolgozik, és vallja: büszke erdélyi gyökereire, igyekszik minél több időt tölteni itt. „Erdély kulturális, etnikai sokszínűsége, az itt élő emberek élete, sorsa, midnennapjai és a vidék szemkápráztató természeti kincsei visszatérő motívumok fotóimban, így kimondhatatlan örömmel tölt el, hogy képeimet végre a földijeimből álló közönség számára is megmutathatom”, állítja.

Kádas Levente Szilágy­somlyón született, 1998 óta Vácon dolgozik, és elmondása szerint őt is örömmel tölti el, hogy munkái közül néhányat ezúttal Szilágysomlyón mutathat be. A hazaérkező fiatalemberek fényképeit Bálint Enikő, a szilágysomlyói EMKE-szervezet elnöke méltatta: míg Levente képei inkább meditatívak, „romantikusabbak”, az ókori bölcsek magyarázó ritmusát idézik, Norbert alkotásai „akciódúsak, emberek által mozgatottak”. – Előbbi a csendről beszél, utóbbi világa mozog, él, zajos – mondta.

Díjak és elismerések

Délután elsőként a Báthory István könyvtár leghűségesebb olvasóit díjazták, a diákok közül Nagy Gabriellát, a felnőtteknél pedig Csóka Elvirát. A Hepehupa folyóirat e havi számát Fejér László főszerkesztő ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, majd a Szilágysági Magyarok díszoklevelek átadásával folytatódott a program. Mint kiderült, az elmúlt 12 évben 73 személy kapta meg e jeles kitüntetést, olyanok, akik szilágyságiként jelentős érdemeket szereztek szakmájukban, közéleti tevékenységükben és emberi magatartásukban. Idén Virág Károly lelkipásztor (laudált Andrásofszky Barna), Oláh Margit pedagógus (laudált Szoboszlai Attila), Dobai István jogbölcsész (laudált Sipos Gábor), Szilágyi István író (laudált Balázs Imre József) és Kisfalussy Bálint előadóművész érdemelte ki az elismerést. A borverseny díjazottjairól sem feledkeztek el, az ezzel járó díjakat Fekete Szabó András szenátor, a Báthory Alapítvány alelnöke adta át a versenyzőknek, majd a Szederinda citeraegyüttes muzsikája és a Kolozsvári Magyar Opera művészei által előadott közkedvelt operettrészletek szórakoztatták a közönséget. A háromnapos rendezvénysorozat méltó befejezéseként, a helyi római katolikus plébániatemplomban vasárnap délelőtt tartott ökumenikus istentisztelet után megkoszorúzták Báthory István mellszobrát, majd a Nyírbátori Ifjúsági Fúvószenekar és a Bátor Mazsorett Csoport műsora követezett.

– Amikor azt kérdezik, hogy mikor kezdem el szervezni a következő Báthory Napokat, mindig azt mondom: a vasárnapi koszorúzás után, hétfőn – mondta Széman Péter főszervező, és még azt is elárulta, hogy míg 18 évvel ezelőtt 11 gyűlést tartottak a napokat megelőzően, addig idén már csak háromra volt szükség, ez is bizonyítja a Báthory Napok „olajozott működését”. Úgy tűnik, érdemes tenni a közösség érdekében: a Kárpát-medencében élő orvosok találkozási lehetőségének megteremtéséért Németh László emlékéremmel tüntette ki idén Széman Pétert a Magyar Egészségügyi Társaság.

[ új hozzászólás ] ( 153 megtekintés )   |  oldal tetejére  |   ( 2.9 / 1776 )

<Vissza | 1 | 2 | Következö> Utolsó>>