A hagyományőrző csoport a citerásokat, furulyásokat és a néptáncosokat foglalja össze a Játékkuckón belül.
Nevét a citeracsapatról kapta, amely önállóan a legteljesebb és legeredményesebb élet éli.

A Szederinda citeracsoportot 2006 őszén hozta létre Széman Rózsa, miután pályázati pénzből és magántámogatásból egy zilahi mesterrel elkészíttetett tizenegy darab citerát.
A mester Szénási Endre, a nyolcvanas éveiben járó, nyugalmazott tanító bácsi, aki számtalan citerát készített már életében és mai napig is szívesen citerázik.
A 2006 nyarán így elkészült tizenegy plusz két saját hangszerrel indult meg a citeraoktatás Gáspár Attila zilahi zenetanár szakmai irányítása mellett.
A 2006 – 2007-os években tizenöt gyerek kezdte el és folytatta felváltva a citerán való muzsikálás tanulását, 2008-ra tizenegy állandó tag maradt, akikkel már nagyon szépen haladt az oktatás. 2009-ben tízen folytatták az együttmuzsikálást ( Bacsadi Blanka, Dull Brigitta, Kiss Ágota, Oláh Júlia, Pernes Aliz, Sallay Márta, Sallay Péter, Sájter Bernadett, Sájter Zsolt, Szodorai Rita) és alakulóban van egy új, kezdő csoport, akikkel ősszel kezdődik el a tanulás. Közben a haladó csoportnak új citerákat rendeltünk Magyarországról, a régi, tanuló-citerákon a kezdő csoport gyakorolhat majd.
Az eltelt három év alatt a csoport nagyon sokat fejlődött úgy a hangszeren való játék, mint az énektanulás trén. Ennek eredményeként számos fellépéssel öregbítették a szépen szóló népi hangszer hírnevét, örvendeztették meg hallgatóikat, ugyanakkor a tapasztalatok által saját tudásukat is gyarapították.
Részt vettek helyi, Alapítványi, megyei, városi, iskolai rendezvényeken, a környékbeli város és falunapokon. A csoport a gyermekdalokon, különböző típusú népdalokon kívül egyházi, egyházi népi zsoltárokat is tanul, de számba vesszük a környék karácsonyi, húsvéti szokásait is.
Így részt vettünk már a XVII. és XVIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozón Debrecenben, a Budavári Mézes Napokon, a Kikelet ünnepén, ugyancsak a budai várban. Jelen voltunk a Romániai Magyar Dalosszövetség által megrendezett Gyermekkari találkozókon 2008-ban Kolozsváron, 2009-ben Temesváron, részt vettünk Brahms megemlékezésen Tenkén.
A hangszer minél jobb megismerése és az intenzívebb gyakorlás érdekében zenei táborozásokon is részt vettek a csoport tagjai eddig Szilágyperecsenben és Somosdon. 2009 ben a magyarországi Tiszaföldváron szervezünk számukra táborozást. Ez év decemberében is készülünk a budapesti és debreceni rendezvényekre, de azt megelőzően Bécsbe utazunk, ahol a református egyház meghívásának eleget téve zsoltárokat fognak a gyerekek előadni.